Health

Βιταμίνη-D: Σημασία, Έλλειψη, Επικίνδυνοι Παράγοντες και Βελτίωση

Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει τα περισσότερα είδη βιταμινών, για αυτό πρέπει εμείς να τις διατηρούμε σε επαρκή επίπεδα καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές. Η Βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά διατροφικά είδη το οποίο μπορεί να φανεί στις σωματικές μας λειτουργίες. Εκτός από το μπέρδεμα που προκαλείται από το όνομα της, στην πραγματικότητα δεν είναι Βιταμίνη αλλά ο πρόγονος μιας ορμόνης.

Είτε είναι βιταμίνη είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απαραίτητη για μια υγιή ζωή. Μια ικανοποιητική πρόληψη προσφέρει ένα εύρος από οφέλη για την υγεία, από καλή υγεία των κοκάλων μέχρι μια καλύτερη κατάσταση του νευρικού συστήματος. Αυτό το θρεπτικό συστατικό σχετίζεται με την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων αλλά και τον έλεγχο των κυμαινόμενων επιπέδων ινσουλίνης.

Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητη για όλους όσους θέλουν να έχουν μια υγιή και χωρίς προβλήματα ζωή. Παρόλα αυτά, δεν έχουν όλα τα άτομα τις ίδιες απαιτήσεις πρόληψης επομένως καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα.

ΗλικίαΑπαιτήσεις σε Βιταμίνη D
0-12 Μηνών10 mcg
1-18 χρονών15 mcg
18-70 χρονών15 mcg
70 χρονών και άνω20 mcg
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης 15 mcg

Η έκθεση στον ήλιο για  10-15 λεπτά είναι αρκετή για την πρόληψη βιταμίνης D. Παρόλα αυτά, κάποιος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός τους χειμερινούς μήνες, καθώς στις χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα έχει την τάση να διασπάει επιπλέον ποσότητες από Βιταμίνη-D, κάτι που οδηγεί σε έλλειψη. 

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της έλλειψης Βιταμίνης D

Για να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο το πόσο επιτακτική είναι η τακτική πρόληψη  Βιταμίνης -D, θα σας παρουσιάσουμε μια γενική ανάλυση των κινδύνων που εγκυμονούν από την έλλειψη αυτού του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού.

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αδιαθεσίας
Must Read:  The Easiest Way To Find Wig Manufacturers Distributors

Η επαναλαμβανόμενη αδιαθεσία είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται στην έλλειψη της Βιταμίνης D και αν το πρόβλημα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι επιτακτική η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό γιατρό.

  • Υπνηλία και λήθαργος

Ελέγχει τα επίπεδα των συστατικών του αίματος, αλλά η έλλειψη μπορεί να τα επηρεάσει, με αποτέλεσμα να νοιώθετε κουρασμένοι και ληθαργικοί.

  • Πόνος στην μέση

Επηρεάζει την ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου του σώματος σας. Επομένως, τα κόκκαλα σας γίνονται πιο αδύναμα και επηρεάζει κυρίως την περιοχή της μέσης.

  • Πνευματική ανισορροπία

Μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου σας, κάνοντας σας να νοιώθετε πιο δυστυχισμένοι και λυπημένοι προκαλώντας μια συνεχή αίσθηση επερχόμενης στεναχώριας.

  • Πόνοι στους μύες

Παρομοίως, όπως και με την υγεία των κοκάλων, η έλλειψη βιταμίνης D επιτίθεται στην υγεία των μυών σας κάνοντας τους αδύναμους ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση με μυϊκούς πόνους στο σώμα.

  • Φαλάκρα

Η τριχόπτωση ή φαλάκρα σχετίζεται άμεσα με την ασθένεια της Αλωπεκίασης η οποία ξεκινάει πολλές φορές μετά από έλλειψη βιταμίνης D.

  • Αργή επούλωση των πληγών

Η έλλειψη βιταμίνης D εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να επουλώσει κοψίματα και πληγές. Επιβραδύνει σημαντικά την εν λόγω διαδικασία κάνοντας τον τραυματισμό 10 φορές πιο επώδυνο.

Όλα τα παραπάνω είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τα οποία οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D και κάποιος θα πρέπει να είναι προσεκτικός για την εμφάνιση τους ενώ θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι λαμβάνει επαρκή ποσότητα Βιταμίνης-D.

Έλλειψη Βιταμίνης -D: Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Θα αναλύσουμε ακόμα περισσότερο μερικές πολύ επικίνδυνες παθήσεις για την υγεία οι οποίες σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D.

Must Read:  7 Habits That Are Destroying Your Health

Καρδιακές παθήσεις

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συνολική υγεία της καρδιάς, κουράζοντας την με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Άσθμα

Οι περιπτώσεις άσθματος είναι πολύ συνηθισμένες σε άτομα που πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Η εν λόγω έλλειψη επηρεάζει την λειτουργία των πνευμόνων και οδηγεί σε αναπνευστικές παθήσεις.

Καρκίνος 

‘Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η επαρκής πρόληψη βιταμίνης D μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων, αλλά η έλλειψη της μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Επικίνδυνοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση έλλειψης Βιταμίνης -D:

  • Μικρή ή καθόλου έκθεση στον ήλιο

Τα παρατεταμένα διαστήματα παραμονής σε κλειστούς χώρους επηρεάζουν τα συνολικά επίπεδα βιταμίνης D.

  • Η μη χρήση αντηλιακού

Αν και είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό πριν από αυτήν, αλλιώς οι βλαβερές ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

  • Ανεπαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Μπορεί να αποκτηθεί από γαλακτοκομικά προϊόντα, και η σημασία των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξουν να αδειάσουν τα επίπεδα βιταμίνης -D.

  • Ηλικιωμένοι

Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έλλειψη. Συνεπώς θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

  • Υπερβολικό βάρος

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι βρίσκονται επίσης σε μεγάλο κίνδυνο. Η έλλειψη της στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον βάρος το οποίο είναι πρόσφορο για πολλά μακροχρόνια σωματικά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

Βελτίωση των επιπέδων Βιταμίνης -D

Must Read:  Laser skin resurfacing Treatment and Details

Ακολουθήστε αυτές τις 5 εύκολες συμβουλές για να ανεβάσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας

  • Βεβαιωθείτε ότι θα εκτεθείτε στον ήλιο καθημερινά
  • Συμπεριλάβετε τα ψάρια και τα θαλασσινά στην διατροφή σας
  • Καταναλώστε εμπλουτισμένες τροφές όπως αυγά, δημητριακά και μανιτάρια
  • Ξεκινήστε να παίρνετε συμπλήρωμα Βιταμίνης D από ένα γνήσιο διαδικτυακό φαρμακείο όπως το Pharmnet
  • Ασκηθείτε καθημερινά
james
James is a blogger who loves to explore new things. His passion for helping people in all aspects of daily things flows through in the respected industries coverage he provides.